pečárka - Agaricus
Na zemi, střední až velké (výjimečně drobné), masité, klobouk polokulovitý, bílý, žlutý nebo hnědý, často šupinatý, lupeny v mládí růžové nebo šedorůžové, v dospělosti tmavě hnědé až téměř černé, dužnina žloutnoucí nebo červenající. U nás cca 60 druhů. Řada jedlých, některé jedovaté. Několik druhů se pěstuje.
Důležité znaky - na co se dívat
- Velikost
- Barva klobouku
- Povrch klobouku (hladký, vlákna, šupiny)
- Tvar báze třeně
- Oxidační reakce dužniny (žloutnutí, červenání), trvalost zbarvení po delší době
- Vůně (anýz, hořké mandle, dezinfekce)
- Makrochemické reakce
- Ekologie
pečárka hajní (lesomilná) - Agaricus silvicola
pečárka šupinkatá - Agaricus squamulifer
pečárka zápašná - Agaricus xanthoderma
pečárka císařská - Agaricus augustus
pečárka lesní - Agaricus silvaticus